Celem projektu jest zatem wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej.
W etapie jesienno-zimowym uczniowie m.in. poznawali owoce i warzywa, brali udział w konkursie na najlepszy rysunek "Jem owoce i warzywa!", poznali szkody, jakie może poczynić cukier w organizmie człowieka, tworzyli reklamę zdrowych słodyczy, oglądali filmy oraz prezentacje związane ze zdrowym trybem życia.
Zamysłem twórców projektu jest także kształcenie rodziców jako osób, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną. Dlatego też dzieci przyrządzały wraz z rodzicami surówki oraz zdrowe owocowe desery.